Proiectul “Lumina Păcii de la Bethleem” a fost inițiat în 1989 de către cercetașii din Austria, pentru a promova Pacea și dialogul ecumenic între confesiunile religioase. În acest an motto-ul evenimentului este: “Construim Pacea prin curaj și creativitate!”
În fiecare an, la Viena, are loc o ceremonie ecumenică (o ceremonie religioasă la care participă reprezentanți ai marilor confesiuni creștine: catolici, ortodocși, anglicani, reformaţi şi luterani) în care se oferă ca simbol o flacără aprinsă de la Grota de la Betleem, locul Naşterii Mântuitorului. Împărțirea acesteia semnifică angajamentul cercetașilor de a promova pacea şi înţelegerea între oameni, respectul credinţei celuilalt, dialogul între membrii diferitelor comunităţi religioase. În fiecare an, “Lumina Păcii de la Betleem” este adusă în România de o delegație de cercetași care merge la Viena și participă la ceremonie.
“Lumina Păcii de la Bethleem”, din locul Naşterii Mântuitorului a ajuns la Viena in primele zile ale lunii decembrie. Sâmbătă, 10 decembrie a.c. la ora 14.00 la catedrala ortodoxă Sfântul Efrem din Viena va avea loc ceremonia de aducere în catedrală şi de preluare de către delegaţiile organizaţiilor de cercetaşi din toată Europa. Este şi un prilej de plăcute revederi, de legare de noi prietenii, de reafirmare a frăţiei cercetaşilor. Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” va fi reprezentată la această ceremonie de un grup de peste 35 de cercetaşi din care fac parte şi nouă cercetaşi din Râmnicu Vâlcea. Cu binecuvântarea Inalt Prea Sfinţiei Sale Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Lumina va fi adusă la Catedrala Sfântul Nicolae a Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului cu ocazia tradiţionalului concert de colinde susţinut de corul călugărilor şi de cel al călugăriţelor din Eparhia Râmnicului şi de corala Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului.
Anul acesta, al şaselea an în care „Lumina Păcii de la Bethleem” va sosi în oraşul nostru, cercetaşii vâlceni desfăşoară şi activităţi pedagogice specifice ariei spirituale a educaţiei cercetăşeşti cum sunt ”Lumina faptei bune”, un jurnal al faptelor bune făcute în timpul postului Crăciunului, cercetaşii pregătindu-se pentru aceasta sărbatoare, inclusiv prin oferirea “Luminii Păcii” altor persoane, în spitale, azile, în comunităţi şi activități pe aria de dezvoltare spirituală respectiv vor avea teme de meditație care pun accent pe construirea Păcii prin curaj și creativitate în contextul și prin prisma principiilor cercetăşeşti: datoria faţă de Dumnezeu (principiul spiritual), datoria faţă de ceilalţi (principiul social)şi datoria faţă de sine (principiul personal).